35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

EPS najavio investicije u zelenu energiju

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da kompanija namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima, ali i da se zalaže da se prekinuti projekat termoelektrane Kolubara B nastavi.

Sektor energije iz obnovljivih izvora ima udeo od 30 procenata u proizvodnji struje u Elektroprivredi Srbije (EPS), a cilj je da u roku od pet godina bude povećan na 40 odsto, dok bi 60 procenata činile termoelektrane, izjavio je vršilac dužnosti direktora Milorad Grčić. Oni koji su želeli gašenje rudnika i termoelektrana žele da Srbija postaje sve manje energetski nezavisna, po njegovom mišljenju.

EPS nastoji da u narednih pet godina poveća udeo obnovljivih izvora u proizvodnji sa 30 na 40 odsto

EPS modernizuje i jača sve proizvodne kapacitete uključujući rudnike, ali u planu do 2030. su i solarne elektrane od ukupno 240 megavata i vetroparkovi kapaciteta 100 megavata, otkrio je Grčić. Dodao je da kompanija želi da nastavi izgradnju termoelektrane na ugalj Kolubara B snage 350 megavata, koja je obustavljena u maju, uz argument da temelji i deo opreme postoje. „Nastavićemo da se borimo za izgradnju ovog bloka“, podvukao je v. d. direktora.

Vlada još uvek nije saopštila da li postoji mogućnost da se projekat s kompanijom PowerChina iz Kine nastavi.
Zasad neće biti povećanja cena za domaćinstva

Građani imaju najjeftiniju struju u regionu, tvrdi Grčić i dodaje da je ima dovoljno i da nije u planu povećanje cene. On je podsetio da kompanija radi na projektu Gornja Drina za tri hidroelektrane od ukupno 181 megavat u Republici Srpskoj.

Grčić: Kompanija će nastaviti da se bori za projekat termoelektrane na ugalj Kolubara B

EPS je u revitalizaciji hidroelektrana povećao njihov kapacitet za ukupno 142 megavata, a posle završetka svega planiranih revitalizacija snaga će biti ukupno veća za 190 megavata, navodi Grčić. Radovi na hidroelektrani Đerdap 1 su skoro gotovi, a potpuno će biti revitalizovan i Đerdap 2, kazao je.

Ministarstvo rudarstva i energetike je ranije objavilo da će Srbija takođe izgraditi reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Bistrica.
Ćar od izvoza struje

EPS je u prvoj polovini godine imao 11,5 milijardi dinara (98 miliona evra) dobiti, izjavio je Grčić. Kompanija ima „veoma dobar“ bilans uvoza i izvoza struje, a od 2016. je prodala četiri teravat-sata više nego što je kupila na slobodnom tržištu i to je 110 miliona evra profita, napomenuo je. Vršilac dužnosti direktora je izrazio uverenost da će se EPS do 2027. potpuno uskladiti s direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine.

Uzlet cena energenata je doveo do globalne krize u tom sektoru i šire. EPS i drugi operateri elektrana na Zapadnom Balkanu ne plaćaju naknade za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte, za razliku od svojih konkurenata u EU.

Glavni proizvođač električne energije u Srbiji se sprema da izgradi solarne elektrane na pepelištima i odlagalištima šljake iz svojih termoelektrana na ugalj – jednu snage 97,2 megavata i tri od po skoro 10 megavata. Na projektu vetroelektrane od 66 megavata na takvoj lokaciji i na jednom od navedenih fotonaponskih pogona radi barem od 2014. godine.

balkangreenenergynews.com

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име