35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

Studenicu bi da betoniraju, aktivisti odlučni da je odbrane

Uprkos činjenici da je reka Studenica pod zaštitom UNESCO i Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije, privatni investitori žele da na njoj izgrade branu visoku čak 24 metara.

Ideja da pregrade reku koja pripada rezervatu biosfere Golija-Studenica privatnom graditelju pala je na pamet nakon što su u cevi strpali reke nedaleko od ove – Gokčanicu, Gvozdačku, Želebić. Sve su ovo brze čiste planinske reke koje pripadaju ibarskom slivu, a izviru na planinama Goč, Čemerno, Golija.

„Kada nam je ribolovac poslao fotografije na kojima se vidi da neko raščišćava i krči šumu, dovlači cevi i priprema za izgradnju, odmah smo se mi meštani okupili. Brzo se pročulo da hoće da nam unište reku“, kaže Goran Nikolić, penzionisani rudarski inženjer iz Ušća, varošice koja se nalazi na ušću Studenice u Ibar.

Kako nam je rekao, ubrzo su odlučili da svoju reku moraju da brane, najpre zbog odluke Vlade, ali i celog sveta koji je prepoznao vrednost reke Studenice koja spada u tri najčistije reke u Srbiji.

„Nama je Studenica život, ona nam je sve. Osnovali smo udruženje kako bismo je zaštitili i ako treba, spavaćemo pored reke. Nećemo dozvoliti da nam betoniraju reku i branićemo je jer time branimo odluku Vlade Republike Srbije pod čijom je zaštitom“, kaže Nikolić iz Udruženja Spasimo Studenicu.

Aktivisti su sproveli anketu kako bi informisali komšije i meštane Ušća šta se dešava, praktično, ispred njihove kuće. Kako kažu, većina, čak 95 procenata njih želi da im pruža podršku u odbrani ovog prirodnog dobra.

Iako je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić javno obećao da se mini hidroelektrane neće graditi na teritoriji tog grada, do sada je izgrađeno čak deset na čistim planinskim rekama.

Izvor: Nova Ekonomija

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име