35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

Cirkularna ekonomija – 10 načina kako da doprinesete očuvanju životne sredine

Da li ste znali da se u Srbiji godišnje proizvede 306 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika?

Ova količina može biti znatno smanjena uz pomoć cirkularne ekonomije. Zbog čega je ona značajna za našu planetu?

Cirkularna ekonomija podrazumeva kružni proces u okviru kojeg otpad postaje resurs koji može ponovo da se proizvodi. Razlikuje se od linearne ekonomije, po modelu uzmi – napravi – baci, gde otpad najčešće završava na deponijama i time direktno utiče na životnu sredinu. Tako u okviru cirkularne ekonomije, od upotrebljene plastične flaše, nakon reciklaže može nastati nova. Na taj način ne dolazi do procesa razgradnje u prirodi koji traje godinama. Naravno, nije svaka plastika reciklažna, te je oznaka Zelena tačka znak da se ta ambalaža može reciklirati – ukoliko postoje uslovi za to.

Neke od metoda cirkularne ekonomije su upravo reciklaža koja je dosta razvijena u državama sa izgrađenim reciklažnim sistemom, i prelazak na kupovinu proizvoda koje možemo koristiti više puta.

Stoga vam predstavljamo deset stvari koje doprinose cirkularnoj ekonomiji, a samim tim i zaštiti životne sredine. Ono u šta verujemo je da ste cegere i staklene flašiće već uvrstili u svoju svakodnevicu, te ih nećemo navoditi kao opciju.

 

Bambusove, staklene i metalne cevčice

Plastične cevčice su jedna od najupotrebljivanijih stvari, naročito u ugostiteljstvu. Mnogi vole da ih koriste i u svojim domaćinstvima, uprkos njihovom štetnom dejstvu po okolinu. Poslednjih godina, brojni kafici počeli su da koriste papirne cevčice od reciklažnog papira, što je odličan korak. Mi vam preporučujemo višekratne cevčice od bambusa, stakla ili metala. Mogu se koristiti mesecima ili godinama, a nakon njihove upotrebe postajete heroj sa sokićem u ruci.

 

 

Višekratne vreće za voće

Još jedna zanimljiva i korisna zamena za plastične kese su višekratne vreće za voće. U svim marketima na sektoru za voće postoje na stotine kesa koje, nakon što upotrebimo, završavaju na ulicama, deponijama i u našim rekama. Ova korisna zamena oslobodiće vas onih čuvenih skladišta kesa u fiokama, a pored toga, doprinećete očuvanju životne sredine.

 

 

Tupferi za lice

Nezaobilazna stvar u svakom toaletu su višenamenski tupferi, koje najčešće koristimo za skidanje šminke ili čišćenje lica. I te kako korisna stvar za negu, ali takođe, upotrebljiva samo jednom, nakon čega završi u kanti za otpatke. Međutim, i za to postoji eko alternativa, u pitanju su pamučni tupferi napravljeni od reciklažnog pamuka, koji služe istoj svrsi, samo su upotrebljivi više puta. Nakon korišćenja ih operete i možete da ih koriste iznova i iznova!

 

 

Kutije i pribor za jelo

Sjajna opcija za sve one koji sa sobom na posao ili u školu vole da ponesu obrok za taj dan. Pored toga što je ovo zdravija verzija od naručivanja hrane u plastičnim ambalažama i sa plastičnim priborom za jelo, doprinsi i cirkularnoj ekonomiji. Nakon upotrebe, jedino što je potrebno je da ih operete i spremne su za novu omiljenu hranu.

 

 

Četkice za zube

Nezaobilazna stvar koju koristimo svakodnevno za održavanje lične higijene su četkice za pranje zuba. Zamena za plastične četkice su drvene, napravljene najčešće od bambusa. Brojne kompnije koje proizvode sredstva za oralnu higijenu prepoznale su ovo kao način za doprinos očuvanju životne sredine i time potpomogle cirkularni model. Stoga ih je lako ponaći u prodaji, te sada nemate izgovora!

 

 

Silikonski poklopci

Ovi prilagodljivi poklopci su idelana zamena za aluminijum i plastične folije. Pored toga što su prilagodljivi različitim oblicima posuda za odlaganje, smanjiće upotrebu gorepomenutih folija, koje najčešće završe na obližnjim deponijama.

 

 

Grafitne olovke i bojice od recikliranog novinskog papira

Sjajna opcija za sve školarce i kreativce. Napravljenje su od reciklažnog papira, te su već deo cirkularnog sistema. Ova ideja preuzeta je iz Kine i Indije, budući da su ove dve zemlje prve krenule sa proizvodnjom olovki i bojica od recikliranog novinskog papira, a ovaj način impelementiran je i u Srbiji u firmi koja se nalazi u Smederevskoj Palanci.

 

 

Ekološka zamena za plastičnu foliju – voskane krpice

Ova inovativna zamena za plastične folije napravljena je od sojinog voska. Voskane krpice koriste se za pokrivanje činija, pakovanje sendviča, voća… Slično kao i silikonski poklopci, namenjeni su za višekratnu upotrebu, potrebno je samo da ih operete i spremne su za novo korišćenje, a zbog njihove prilagodnjivosti, možete ih koristiti za pokrivanje činija različitih oblika i veličina.

 

 

Eko truleks krpe i sunđeri

Još jedna od stvari koje koristimo više puta u toku dana su truleks krpe i sunđeri za pranje posuđa. Klasični sunđeri teško su razgradivi i jako štetni, a menjamo ih na manje od mesec dana. Zmislite koliko smo sunđera do sada ostavili iza sebe da se godinama razgrađuju? Ova ekološka zamena napravljena je od konca i vunice, te sami, kod kuće, možete da kreirate oblik sunđera koji vam odgovara, a što je najvažnije – biće eko frendly.

 

 

Homemade nakit i garderoba

Rečju – održiva moda! Ručno pravljeni nakit, majice, kape i šalovi od prirodnih materijala su stvari koje pospešuju cirkularnu ekonomiju, a najčešće su i unikati. Ukoliko ste ljubitelji mode i volite često da kupujete nove krpice, zastanite! Ne idite u velike šoping centre, već pronađite handmade proizvode i tako podržite mlade preduzetnke i ekologiju.

Marija Milić, www.oblakoder.org.rs

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име