35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

Evroposlanik Vajc: U Srbiji sam video brojne probleme, rešenje – zelena politika

Kopredsednik Evropske zelene partije (EGP) i član Evropskog parlamenta Tomas Vajc izjavio je 25. avgusta da je obilazeći Srbiju video brojne probleme koji muče građane i da se time pitanje o funkcionisanju institucija samo nameće, a rešenje, prema njegovim rečima, mogle bi da budu pokreti i politički akteri koji se bave zelenom politikom.

„Prvi dan sam najviše proveo sa civilnim društvima, obišao sam Beograd i saznao da veliki deo otpadnih voda odlazi direktno u reke. Video sam marinu koja je puna fekalija i otpadnih voda koje odlaze direktno u Dunav. Video sam divlje deponije širom zemlje, od kojih je većina ilegalna. Video sam da je Dunav zagađen plastikom, kao i mnogim drugim štetnim stvarima“, rekao je Vajc novinarima u beogradskom Medija centru.

Slušajući o problemima iz svih krajeva Srbije, Vajc je kazao da je došao do jednog osnovnog pitanja – „Da li institucije u ovoj državi funkcionišu?“.

„U nekim slučajevima, recimo divljih deponija, postoje jasni zakoni, koji jasno govore šta je legalno, a šta ne. Poenta je da sam čuo od građana da su pisali žalbe, da su se obraćali nadležnima koji su ih i čak posećivali, ali su izostale reakcije pravosudnog sistema i institucija, koje bi to sprečile“, rekao je Vajc.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je sve više građana koji su spremni da se bore za bolji životni standard kao i za svoja građanska prava, iako se njihov glas često ne uzima u obzir i dodao da je primetio da nema dovoljno transparentnosti, da se većina ugovora krije „u senci“.

Rekao je da i da će nastaviti da pruža podršku svim inicijativama, grupama građana i političkim akterima koje se bave zelenom politikom, poput inicijative Ne davimo Beograd, ili stranke Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Otvorene građanske platforme Akcija.

On je istakao da su sarađivali sa Ne davimo Beograd dugi niz godina, kada su bili civilno društvo, sve do sada, kada su postali politički akteri.

„Ovo je dobar primer gde se može videti da građani žele demokratiju, žele opcije, partije ili političke aktere koji zastupaju isključivo interese građana, a ne stranačke ili ekonomske interese“, rekao je Vajc.

On je izjavio da je započeo proces pristupa Ne davimo Beograd u „evropsku zelenu porodicu“, odnosno Evropsku zelenu partiju.

„Našu podršku će dobiti svi, bez obzira da li su civilno društvo ili politički akteri, koji se bore za bolje vođenje države, transparentnost, socijalnu pravdu, i transformaciju životne sredine koja će omogućiti građanima bolji život“, rekao je Vajc.

Prema njegovim rečima, ukoliko žele da njihov učinak bude jači, društva i inicijative moraju da deluju zajedno.

„Vidim da ima mnogo lokalnih inicijativa na brojnim slučajevima devastacije životne sredine, ali još uvek nedostaju bolja koordinacija i organizacija u zajedničkoj borbi“, ocenio je Vajc.

On je istakao da je EU svesna da deo novca koji donira Srbiji uopšte ne stiže do stanovništva, kao i da ne odlazi tamo gde je namenjen.

„Ali šta bi bila druga opcija? Zaustaviti transfer finansijske pomoći? Čak iako samo 40, 50 ili 60% stiže do građana, kaznili bi građane na taj način. Moraćemo detaljnije da pregledamo sve, ali smatram da je naša obaveza, i želja, da podržimo građane Srbije, iako delovi novca odlaze u privatnim džepovima nekih jakih ljudi u državi“, rekao je Vajc.

Odgovarajući na pitanje o kompaniji „Rio Tinto“, Vajc je kazao da rudarskim kompanijama više odgovara da dolaze u zemlje sa lošijim, ili slabo primenljivim zakonima o zaštiti životne sredine, poput Srbije, jer je mnogo jeftinije samo „uništiti prirodu“, nego poštovati striktnije zakone u drugim zemljama.

„Naravno da nije u pitanju samo ekonomski interes, već i korišćenje slabijih, ili slabije primene zakona vaše zemlje i to je nešto protiv čega građani treba da se pobune. Način na koji je projekat trenutno oblikovan, smatram ga skandalom, smatram da ide direktno protiv interesa i potreba lokalnog stanovništva i mislim da bih na osnovu toga potpisao peticiju da se taj projekat zaustavi“, rekao je Vajc.

Na pitanje da li će taj problem predočiti Evropskom parlamentu, Vajc je kazao: „Da, definitivno hoću“.

Beta

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име