35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

Kako smanjiti zagađenje zemljišta: 4 načina da zaštitimo svoju okolinu

Neophodno je da smanjimo zagađenje zemljišta da se ne bismo suočili s velikim posledicama.

Zagađivači zemljišta mogu da budu čvrsti, tečni ili gasoviti. Oni pogoršavaju kvalitet i sadržaj minerala u tlu i ometaju biološki balans organizama u zemljištu.

Uzroci zagađenja zemljišta uključuju i povećanje urbanizacije, domaćeg otpada, industrijskog otpada i neprikladnih poljoprivrednih aktivnosti.

Smanjenjem ili eliminisanjem otpada i njegovog izvora i zamenom netoksičnih opcija za opasne materije možemo da smanjimo zagađenje zemljišta:

Saznajte i 11 načina da se smanji zagađenje vode

1. Smanjenje hemijskog đubriva i pesticida

Biljke zahtevaju nutrijente u zemljištu poput azota, fosfora i kalcijuma za razvoj i rast, a budući da su one najčešće na udaru glodara, insekata i bakterija, farmeri koriste pesticide kako bi ih zaštitili. Korišćenje veštačkog đubriva i pesticida dovodi do drugih problema, jer sastojci koji se nalaze u veštačkom đubrivu mogu da ugroze okruženje i stvore zdravstveni rizik kad su preparati korišćeni duži vremenski period i u pogrešnim proporcijama.

Kako bi sprečili ove posledice, farmeri treba da koriste kompostirano đubrivo i biođubrivo.

2. Tretiranje čvrstog otpada

Odlaganje čvrstog otpada poput kućnog smeća i industrijskih materijala na zemlju povećava nivo toksičnosti i opasnih materija u zemljištu. Otpad takođe menja hemijska i biološka svojstva zemljišta poput alkalnog nivoa.

Neophodno je da smanjimo zagađenje zemljišta da se ne bismo suočili s velikim posledicama.

Hemijskim metodama tretiranja otpada poput kiselo-bazne neutralizacije, opštine mogu da izmene nivo pH čvrstog otpada pre odlaganja na deponijama. Degradiranje nerastvorljivog otpada korišćenjem metoda poput dodavanja hemikalija ili enzima pod kontrolisanim uslovima pre odlaganja bi takođe moglo da smanji zagađenje zemljišta.

3. Pošumljavanje

Vegetacija šuma i livada vezuju zemlju da i dalje ostane netaknuta i zdrava. Oni takođe podržavaju mnoga staništa što doprinosi kompletnom ekosistemu. Konstrukcije, seča šuma i rudarstvo s druge strane ostavljaju zemljište ogoljenim i izlažu ga zagađivačima. Vraćanje šuma i sadnjom što više drveća zaštitićemo zemljište od poplava i erozije, a takođe i poboljšati plodnost zemljišta i povećati biodiverzitet.

 

4. Oporavak ili recikliranje materijala

Kako biste smanjili zagađenje zemljišta čvrstim otpadom, možete ponovo da iskoristite materijale poput plastičnih kesa, stakla i tkanina u svom domu umesto izbacivanja.

Recikliranjem ćete smanjiti količinu čvrstog otpada koje završi na deponijama i doprineti očuvanju prirodnih izvora.

 

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje 

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име