35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

Beograđani još udišu dim sa deponije u Vinči

Nakon požara koji je izbio pre nedelju dana, nekoliko žarišta na deponiji u Vinči kraj Beograda još uvek je aktivno, iako je požar lokalizovan, izjavio je u petak, 13. avgusta, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da će gašenje trajati „još, sigurno, pet ili šest dana“.

„Vatrogasci sada rade dogašavanje i sami su rekli da će to trajati još pet-šest dana sigurno. Jutros je dunuo vetar prema gradu i zato su građani osetili dim. Tako će biti dok se sama deponija ne bude ugasila“, rekao je Vesić za agenciju Beta.

Kako je objasnio, gorelo je oko pet hektara deponije, ali sada je to mnogo manja površina.

„Na nekim mestima deponija je dubine i 100 metara smeća, naslaganog. A pritom je tih 100 metara naslagano uz sva ona sabijanja koja se rade. Na tim dubinama kada izbije požar, vi ne znate tačno gde. Oni su to snimali termovizijskim kamerama i utvrdili da požari nisu površinski, oni izbijaju u dubini“, objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, smeće se, na staru deponiju koja trenutno gori, više ne odnosi, a ona će biti rekultivisana i za deset godina na tom mestu će biti šuma.

On je objasnio da će nova deponija u Vinči, koju su kupile dve strane kompanije, imati tri nova postrojenja od kojih su neka već gotova – za preradu građevinskog otpada, za pretvaranje otpada u toplotnu energiju i proizvodnju struje.

„Mi završavamo toplo-dalekovod Konjarnik – Vinča gde povezujemo to postrojenje sa toplanom u Konjarniku i od 340.000 tona otpada godišnje stvaraće se toplotna energija koja će u stvari zameniti gas, i ti delovi Beograda će se grejati na tu toplotnu energiju“, izjavio je Vesić.

Kako je objasnio, urađeno je i postrojenje za preradu otpadnih voda.

„Vi imate ispod stare deponije oko 900.000 metara kubnih otrovne vode i ta voda ide u Dunav i zagađuje okolno zemljište. Sada imamo postrojenje koje prerađuje vode i onda u čistom obliku ih izbacuje u Dunav“, kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika dodao je i da će novo postrojenje biti povezano i sa tih 900.000 kubika vode, ali da će biti potrebno vreme da se ona u potpunosti prečisti.

Požar na deponiji u Vinči izbio je 7. avgusta uveče, a sutradan, 8. avgusta, tokom prepodneva nad pojedninim delovima Beograda se nadvio gust dim.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naveo je tada da je deponiju u Vinči procesom javno-privatnog partnerstva preuzela francusko-japanska kompanija „Beo čista“ i da su tamo izgrađena dva postrojenja za preradu građevinskog otpada i za proizvodnju struje iz otpada, kao i nova sanitarna deponija sa prečišćivačem za preradu otpadnih voda.

Ekološke organizacije i udruženja građana, okupljena oko grupe „Ekološki ustanak“, saopštile su 8. avgusta da zahtevaju da nadležni iz gradskih i republičkih institucija „hitno reaguju na požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča“, a koji se mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda, jer je u toku „toksični incident“.

U saopštenju se navodi da dužnost gradskih i republičkih organa nije samo da upravljaju otpadom i sprečavaju ovakve incidente, „već i da urgentno i tačno obaveste javnost ukoliko do njih dođe“.

Od Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja grupa od 26 ekoloških pokreta je zatražila „da se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Beograda“.

Pokret „Ne davimo Beograd“ osudio je zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je, kako se navodi u saopštenju, „svojim izjavama pokušao da umanji ozbiljnost požara na deponiji Vinča, umesto da se obrati građanima sa jasnim razlozima kako je do požara došlo i uputstvima za smanjenje rizika po stanovništvo“.

Ovo nije prvi put da je u Vinči izbio požar, a tokom 2017. godine deponija je gorela mesecima.

www.slobodnaevropa.org

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име