20.1 C
Novi Sad
уторак, 25 јуна, 2024

Mikroplastika pronađena na nadmorskoj visini od 2877 metara

Naučnici su tamo svake nedelje testirali 10.000 kubnih metara vazduha u periodu od juna do oktobra 2017. godine

Od Mont Everesta do Marijanskog rova mikroplastika može da se pronađe svuda, čak i visoko u Zemljinoj troposferi, gde zbog brzine vetra može da prevali velike udaljenosti, pokazala je studija.

Mikroplastiku čine sićušni delići ambalaže, odeće, vozila i drugih stvari manji od pet milimetara, a dosad su pronađeni na zemlji, u vodi i u vazduhu.

Mikroplastika nađena na nadmorskoj visini od 2877 metara

Naučnici sa Francuskoga nacionalnog istraživačkog instituta CNRS proučavali su uzorke vazduha na nadmorskoj visini od 2877 metara u opservatoriju Pic du Midi u francuskim Pirenejima.

Reč je o takozvanoj „čistoj stanici“ jer lokalna klima i okolina na nju imaju ograničen uticaj.

Naučnici su tamo svake nedelje testirali 10.000 kubnih metara vazduha u periodu od juna do oktobra 2017. godine i pronašli mikroplastiku u svim uzorcima.

Koristeći meteorološke podatke, izračunali su putanju vazdušnih masa iz svakog uzorka i otkrili da potiču čak sa severa Afrike i Severne Amerike.

„Jednom kad uđu u troposferu, to je poput autoputa“

Glavni autor studije Stiv Alen s kanadskog Univerziteta Dalhousie rekao je da su čestice mogle da pređu tolike udaljenosti zbog velikih visina.

„Jednom kad uđu u troposferu, to je kao da su se uključile na autoput“, rekao je.

Izvori mikroplastike pronađeni su i u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu.

„Morski izvor je najzanimljiviji“, rekao je Alen i dodao: „Ako se plastika iz okeana vine tako visoko u vazduh, više se neće spuštati. Samo se kreće uokolo u beskonačnom ciklusu“, objasnio je.

Premda količina mikroplastike pronađena u uzorcima u opservatoriji Pic du Midi ne predstavlja zdravstveni rizik, koautorka studije Deoni Alen napominje da su čestice dovoljno malene da ih ljudi mogu udahnuti.

Dodala je da bi njihova prisutnost u području za koje se smatralo da je zaštićeno i daleko od izvora zagađenja trebala podstaći na razmišljanje.

 

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име