35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

Neuništive divlje deponije

Iako u Srbiji zvanično postoje 164 deponije, mnoge lokalne samouprave suočavaju se sa nedostatkom prostora za odlaganje otpada. Zbog toga se širom zemlje spontano formiralo više od 800 divljih deponija. Opštine u velikom broju slučajeva čiste ove nelegalne deponije, ali se one najčešće ponovo naprave na istim lokacijama.

Iako u Srbiji zvanično postoje 164 deponije, mnoge lokalne samouprave suočavaju se sa nedostatkom prostora za odlaganje otpada. Zbog toga se širom zemlje spontano formiralo više od 800 divljih deponija. Opštine u velikom broju slučajeva čiste ove nelegalne deponije, ali se one najčešće ponovo naprave na istim lokacijama.
Jedina komunalna deponija na teritoriji grada Beograda nalazi se u naselju Vinča. Grad Beograd priprema tender za davanje koncesije na tu deponiju i to na period od 25 godina. Prema rečima nadležnih, koncesijom će Grad dobiti privatnog partnera u upravljanju otpadom na deponiji u Vinči, čime će se ta komunalna delatnost obavljati u skladu sa strogo propisanim standardima Evropske unije.

Divlje deponije zagađuju životnu sredinu

Divlje deponije, prema rečima direktora Agencije za zaštitu životne sredine Momčila Živkovića, negativno utiču na vazduh, podzemne i površinske vode, zemljište i ugrožavaju bukom. Sa takvih deponija se emituju štetne materije, deponijski gas i neprijatni mirisi.

– Neadekvatno deponovanje otpada na nehigijenskim deponijama dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda. Padavine koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada rastvaraju štetne materije, čime se zagađuju zemljište i podzemne vode. Takvo zagađivanje nema isključivo lokalni karakter, nego dolazi do zagađivanja tla, podzemnih i površinskih voda na širem prostoru, a posredno i do ugrožavanja flore i faune. Kao dodatni problem javlja se zagađivanje zemljišta u okolini otpadom nošenim vetrom – navodi Živković.

– Divlje deponije su ogroman problem u održavanju čistoće u Beogradu, a u najvećem broju se formiraju na prilazima gradu i to na neuređenim površinama. Ne postoji podatak o broju divljih deponija, jer ih JKP Gradska čistoća redovno uklanja – objašnjava za Danas Snežana Bondžić iz Odeljenja za održavanje čistoće i upravljanje čvrstim komunalnim otpadom.
Na teritoriji opštine Subotica pored zvanične gradske deponije postoji još oko 80 divljih. To su nelegalna smetlišta pored puteva i železničkih pravaca, blizu naseljenih mesta ili na obodu šuma. Na sanaciju i otklanjanje tih divljih deponija iz opštinskog budžeta godišnje se izdvoji više od pet miliona dinara. Međutim, posle redovnog godišnjeg čišćenja one se kroz par meseci ponovo javljaju. Praksa pokazuje da divlje deponije prave građani koji žive u njihovoj blizini, jer tu ne postoji komunalno odnošenje smeća. Ni postojeća gradska deponija ne odgovara ekološkim standardima. Zbog toga će biti izgrađena regionalna deponija koja će obuhvatiti još tri severnobačke opštine: Adu, Kanjižu i Bačku Topolu. Nova deponija će koštati 11,5 miliona evra, a njenu izgradnju finansijski pomaže i pokrajinska vlada.
U Kragujevcu i okolini, prema navodima iz gradske uprave, postoje povremene divlje deponije. One se, prema rečima načelnice Uprave za razvoj gradskih resursa Slavice Đinđić, brzo uklanjanju zahvaljujući kontrolama komunalne inspekcije i angažovanju nadležnih komunalnih firmi. Glavna kragujevačka deponija u prigradskom naselju Jovanović, do skoro je predstavljala šumadijsko „bure baruta“. Metar ispod površinskog sloja deponije temperatura je iznosila i do 80 stepeni Celzijusovih, što je moglo da uzrokuje veliku metansku eksploziju. Pre tri godine, deponija u Jovanovcu rekonstruisana je i uređena.
Jedino legalno odlagalište otpada na području Užica jeste smetlište na Sarića Osoju, ali još uvek ne postoji evidencija o broju divljih deponija na teritoriji opštine. Kako za Danas kaže referent u opštinskom Ekološkom fondu Vesna Jovanetić, u toku je njihov popis u gradskom i seoskom području. Postojećem smetlištu na Sarića Osoju istekao je rok korišćenja, a na proleće je planirano da se obave sanacija i kultivizacija jednog njegovog dela. Postojeće smetlište koristiće se do otvaranja nove i savremene regionalne deponije u Dubokom, čija je izgradnja u toku, a finansiraju je devet opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.
– Procena je da je samo na seoskom području oko sto divljih deponija. Na području osam gradskih mesnih zajednica procenjujemo da ima pet ili šest većih divljih deponija – ukazuje Jovanetić.
Da je loše navike moguće promeniti ukazuje primer iz Kremana, sela izuzetnih turističkih potencijala u blizini Tare i Mokre Gore. Tamo je sanirana divlja deponija i postavljen je veliki koš. Užice je i među retkim opštinama u Srbiji gde je organizovano prikupljanje smeća prošireno i na seoske centre u kojima su postavljeni kontejneri.
Prema rečima direktora JKP Usluga u Priboju Andrije Laptoševića, smeće iz te opštine odvozi se u Drugliće na zajedničku deponiju za Priboj i Novu Varoš, a to je privremeno rešenje.
– Deponija u Druglićima ne odgovara ekološkim standardima, ali je započeta izgradnja nove deponije u novovaroškom delu sela Čelice. Ona će biti urađena prema evropskim standardima i planirana je za opštine Priboj, Prijepolje, Novu Varoš i Sjenicu – ukazuje Laptošević.
Iako su za prikupljanje sekundarnih sirovina, papira, plastičnih flaša i limenki, u Priboju na 20 lokacija postavljeni ekološki kontejneri, Laptošević navodi da građani ne odvajaju ambalažu kako je planirano. Projekat, inače, podstiče zaštitu životne sredine, očuvanje prirodnih resursa, produženje života zemljišta, stimulaciju ekonomskih aktivnosti i zapošljavanje, smanjenje troškova održavanja i uređenje deponije. U preduzeću Usluga montirana je presa od 10 tona i počelo je presovanje papirnog i plastičnog otpada koji pravi veliki problem pri deponovanju smeća.

 

 

www.danas.rs

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име