20.1 C
Novi Sad
уторак, 25 јуна, 2024

POBEDA NARODA! Vlada poništila dozvole Rio Tinta, ništa od rudnika litijuma!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom “Rio Tinto”.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, rekla je premijerka.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su, kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i „stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji“.

“Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno”, kazala je premijerka.

Ona je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da preuzmu sva dokumenta i analiziraju ih.

“Nudim da tim iz mog kabineta i našeg sekretarijata pomogne u analizi ukoliko bude potrebno. Ćuta je već rekao da želi dokumente, mogu već večeras da ih preuzmu”, dodala je.

Kako je rekla premijerka, u poslednjih nekoliko meseci imali smo proteste zbog Projekta “Jadar” i Rio Tinta i kompanije Rio Sava.

“Koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rešenje kojim se dozvvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu, 2012. dobili i rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika”, rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Vlada dobila zahteve ekoloških organizacija, okupljenih oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, platforme Akcija i ostalih, kao i da su to  zahtevi koji su predati 12. januara 2022.

Građani ispred Predsedništva

Građani su se okupili ispred zgrade Predsedništva, na poziv inicijative “Kreni-Promeni” kako bi nastavili borbu protiv eksploatacije litijuma i jer ne postoje uslovi za skupljanje potpisa za narodnu incijativu.

Kako je javio reporter N1, inicijativa „Kreni-Promeni“ dočekala je vest o ukidanju prostornog plana i svih dozvola Rio Tintu delimičmo zadovoljna. Kako su istakli, to je bio samo jedan zahtev, dok je drugi stavljanje 20 godina zabrane na eksploataciju litijuma i bora i dodaju da nije bitna samo kompanija Rio Tinto, nego eksploatacija bilo koje kompanije.

Kažu da očekuju od predsednika Srbije da održi reč i da ispuni zahtev o moratorijumu, ali ne od godinu dana – već 20 godina.

Podsećaju da je razlog za okupljanje naordna inicijativa i dodaju da je zahtev porseleđen nenadležnom odboru koji je inicijativu porglasio da nije u skladu s propisima i da treba da se otklone nedostaci.

Savo Manojlović je rekao da skupljanja potpisa za inicijatvu neće biti jer, dodaje, postoje opstrukcije. Poručio je da će u nardenom periodu ulica odlučivati. ali nije hteo da precizira o kojim akcijama je reč.

“Čestitamo svim građanima Srbije, a duboki naklon za sve hrabre i istrajne građane koji su bili na blokadama. Pokazali smo solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica”, naveo je pokret Ekološki ustanak u saopštenju, nakon odluke Vlade da ukine Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom “Rio Tinto”. Oni u saopštenju pozivaju ljude u subotu u 13h ispred Sava centra i kažu da “možda neće biti blokada, ali će svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova”.

„Ovo je odluka Vlade koja je saterana u ćošak. Na samom smo kraju vezano za sagu Rio Tinto. Za to su zaslužni jedino složni i odlučni građani na blokadama, niko drugi. Sve će da ispune samo kad vide da smo zajedno i da ne odustajemo. Na istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu, sastale su se bezmalo sve ekološke organizacije, oko tridesetak udruženja je uspelo da dođe po snegu i napravili smo zajednički plan odbrane od Rio Tinta i drugih trovača. A to je košmar za Vučića“, navode.

Dodaju da je “glavno pitanje šta dalje”.

Sledeći korak je, dodaju, “vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompanija”.

“Jer po tom PP je pored ovog u Jadru, još 40 rudnika i 6 termo elektrana. Ako prođe ovaj plan Srbija bi bespovratno poslatala rudarska kolonija, zatrovane zemlje i bolesnih ljudi. Mi smo već prvi u evropi po broju dece obolele od kancera. Dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona – moratorijuma i slično, ali to mora jako precizno da se uradi, i ozbiljna stručna grupa da se sastavi, u skupštini koja sluša struku i građane – a nikako ovako preko nekakve brzopotezne inicijative. Takođe, treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni “zdrave hrane” što bi otvorilo put Evropskim ali i domaćim fondovima, te bi se od poljoprivrede zarađivalo i 3-4 puta više. To je naš cilj. Zdravo selo i građani koji se vraćaju na svoja imanja i dedovinu, a ne proteruju”, kažu.

Zato, kako se navodi u saopštenju, “u subotu u 13h ispred Sava centra – možda neće biti blokada, ali će svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“Da se konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima, ali i ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti”, navode.

O zahtevima Save Manojlovića

Što se tiče zahteva Save Manojlovića, dodaje premijerka, svi zahtevi zbog kojih je protestovao su ispunjeni.

“Ispunili smo čak i neke njihove hirove i Savo Manojlović je to i potvrdio. Ja sam mislila da je on kredibilan sagovornik, nažalost, imala sam priliku da se razočaram. Manojlović je ipak pozvao na proteste, iako je rekao da su ispunjeni zahtevi, onda je pokrenuo narodnu inicijativu za izmene i dopune zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, taj predlog je predao Skupštini 14. januara. Po zakonu rok da Skupština odgovori na inicijativu je 15 dana. Već nakon tri dana, Manojlović izlazi ispred Skupštine, saziva konferenciju i kaže da imamo administrativne opstrukcije, zato što predsednik republike nije verifikovao inicijativu. Pored toga što ne govori istinu, on je i nepismen, jer po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, nigde se ne pojavljuje funkcija predsednika republike. Nema šta predsednik da verifikuje, nego odbor u okviru Narodne skupštine to radi. I tako je Manojlović pokazao koliko mu nije stalo i koliko ga nije briga i koliko ne zna i pozvano na proteste i ni manje ni više nego ispred Predsedništva. A da je nepismen pokazuje da ova inicijativa nema čak ni obrazloženje, nema ključan dela u okviru inicijative, koji je po zakonu neophodan. Pa mu je Skupština poslala dopis kojim traži da se upotpuni ta narodna inicjativa, da čitav predlog bude u skladu sa zakonom i nudi pomoć svih službu Skupštine i Vlade da završimo s njegovim timom tu inicijativu i ubrzamo posao. Ne da nema opstrukcije već suprtono”, navodi premijerka.

“Licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije”

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije koje se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove proteste i istakla da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije.

Ona je navela da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora i da im je tu istu poruku prenela. Brnabić je ocenila da su se finansijeri iz inostranstva “sjatili” u Srbiju, ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

“Čak ni to ne bi bio problem, da nemamo ovakvu vrstu licemerja da ti koji finansiraju proteste napadaju kompanije koje dolaze iz istih tih zemalja, a mi treba da branimo kompanije i politički slabimo. Jel to igra koju igramo?”, upitala je premijerka.

Među organizacijama koje su prema njenim tvrdnjama finansirale ekološke proteste u Srbiji su Fondcija Rokfeler, USAID, Vestiminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet i Fondacija “Hajnrih Bel”.

O eventualnoj tužbi Rio Tinta: Neka rade šta misle da je najbolje

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto. Ona je rekla da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

“Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše gradjane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije”, kazala je premijerka.

Komentarišući saopštenje kompanije Rio Tinto, u kome se izražava “zabrinutost” zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar, premijerka je kazala da bi volela da su takvu zabrinutost pokazali ranije i da su kako je rekla, bili otvoreniji za komunikaciju sa gradjanima Jadra i Rađevine.

“Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni gradjanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo”, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Dodala je da odluku o Rio Tintu ne vidi kao iznuđenu, jer, kako je rekla, bilo je mnogo većih i dužih protesta.

Upitana da li i posle odluke vlade očekuje nove proteste i blokade puteva, Brnabić je kazala da su ispunjeni svi zahtevi organizatora tih skupova i da bi sve drugo osim prekida protesta bila “čista, suva politika”.

“I to je u redu, samo nemojte onda da se krijete iza zelene agende. Ali hajde da je prejudiciramo, hajde da verujemo da su svi ljudi odgovorni i ozbiljni, da su postavili svoje zahteve i da ih je vlada ispunila, i zahteve Save Manojlovića koji je svoju reč prekršio i koji je nepismen i lažov, i zahteve Aleksandra Jovanovića Ćute”, kazala je premijerka. ;

Navela je i da neće “dozvoliti” da “uspe pokušaj političke obmane onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju” da kako je rekla, sve svale na aktuelnu vlast.

“Dragan Đilas se dodatno obogatio od Rio Tinta, njegov kum je za 717.000 evra prodao zemlju toj kompaniji. Nebojša Zelenović je 18 godina radio i živeo pored Rio Tinta, a nikad ga nismo čuli da je do pre šest meseci rekao jednu reč protiv te kompanije, da je bio zabrinut i da je razgovarao sa meštanima Gornjih Nedeljica. Mi ni luk jeli, ni luk mirisali a sad da svalite sve na Aleksandra Vučića i SNS. Pa neće moći”, rekla je premijerka.

Tekst: N1

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име