35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

Svaka peta vrsta ptica u Evropi ugrožena

Organizacija BirdLife International je objavila novu Evropsku crvenu listu ugroženih ptica, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. U okviru te liste nalazi se pregled rizika od regionalnog izumiranja za čak 544 vrsta ptica u preko 50 evropskih država i teritorija.

„Ptice su duže od nas na planeti, ali usled brzine kojom je ljudi eksploatišu i uništavaju, svedoci smo da se neke vrste strmoglavo kreću ka izumiranju. Crvena Lista je krucijalan izvor za sve koji rade na tome da se zaustavi klimatska i biodiverzitetska kriza, jer kada su ptice u nevolji i priroda je u nevolji“, kaže Ana Staneva iz BirdLife Evropa.

Reč je o četvrtoj proceni koju je uradila međunarodna organizacija BirdLife International (prethodne su iz 1994. 2004. i 2015. godine). Lista je objavljena u vreme kada UN Konvencija o biološkom diverzitetu diskutuje o novom planu za rešavanje krize divljih vrsta.

„Ptice su vrlo osetljive na promene u svojoj životnoj sredini i odlični su pokazatelji stanja na našoj planeti. Svi životi na ovoj planeti su povezani, a kada nam ptice izumiranjem pokažu da su u opasnosti, to je znak da smo svi u opasnosti“, dodaje se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Regionalni direktor, BirdLife Evropa Martin Harper naglasio je da je za obnavljanje prirode neophodan transformacija ekonomije. On je rekao kako je želja te organizacije da Evropa u tome predvodi svet.

„Oporavak staništa ptica velikih razmera i zaštita nekoliko preostalih prirodnih staništa u Evropi neće samo pomoći da ptice prežive, već i da čovečanstvo opstane“, objašnajva Klaire Ruterford, referent za očuvanje vrsta u organizaciji BirdLife Evropa.

Glavni razlozi smanjenja brojnosti posmatranih populacija ptica na Evropskim staništima su: prenamena upotrebe zemljišta, intenzivna poljoprivreda, prekomerna eksploatacija morskih resursa, zagađenje kopnenih voda, kao i neodržive i redovne šumarske prakse.

Neki od glavnih nalaza te studije, kako se navodi, su:

Svaka peta vrsta ptica u Evropi je ugrožena ili skoro ugrožena.
Brojnost svake treće vrste u Evropi se smanjila u proteklih par decenija.
Morske ptice, patkarice, šljukarice i grabljivice su najugroženije i to su grupe čija brojnost najbrže opada u Evropi.
Morska, poljoprivredna, močvarna i travna staništa su ona na kojima se nalaze najugroženije vrste.
Brojnost većine vrsta ševa, strnadica i svračaka se smanjila.
Druge grupe ptica gde je značajno opala brojnost jesu patke i šljukarice.
71 vrsta (13%) je ugrožena u Evropi (status kritično ugrožen, ugrožen, ranjiv).
35 vrsta (6%) je skoro ugroženo, pet vrsta se još uvek vodi kao regionalno iščezle.

novaekonomija.rs

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име