20.6 C
Novi Sad
уторак, 25 јуна, 2024

Kompostiranje – krajnje je vreme

Intervju sa Vojinom Đurđevićem, vlasnikom i direktorom preduzeća Eko service

Kompostiranje na mala vrata ulazi u Srbiju, posebno njegova primena u poljoprivrednoj proizvodnji?

Kompostiranje je samo jedan od načina zbrinjavanja bio otpada kao i otpada od hrane i pored bio gasnih postrojenja predstavlja najbolje rešenje za zbrinjavanja večih količina bio/organskog otpada.Najvažnije jeste to da zbrinjavanjem (reciklažom) bio/organskog otpada dobijamo proizvode kompost/digestat kao opleminjivače zemljišta.

Kod nas još uvek nije toliko u primeni koršćenje komposta u poljoprivrednoj proizvodnji pre svega iz nedovoljne informisanosti o značaju i važnosti korišćenja komposta kao oplemenjivača tla naručito kod zemljišta koja su godinama tretirana mineralnim djubrivima,ispošćena dugogodišnjim radom i tretiranjem kompost ima fantastičnu moć da zemlji povrati snagu.

Koje su strukture vaši klijenti, kako dobavljači, tako i kupci i koji je potencijal domaćeg tržišta?

EKO SERVIS može se već pohvaliti da je uspeo da zatvori ceo krug tako da obezbedi redovan priliv sirovina za kompostiranje ali i redovno proizvodi kompost koji je sertifikovan u saradnji sa našim naučnim institucijama i da redovno ponudi korisnicima.

Naši klijenti su pre svega preduzeća koja su svesna važnosti zbrinjavanja bio/organskog otpada u skladu sa zakonom ali i standarda i u skladu cirkularne ekonomije,takođe dobijamo velike količine zelenog otpada nakon košenja,održavanja od komunalnih preduzeća ali i organsko otpad sa bližeg prostora naše kompostane od poljoprivrednih proizvođača pre sveag voćara kojima delom vraćamo gotov kompost radi korišćenja u voćnjacima.

Koliko smo mi upoznati još par privrednih subjekata se bavi zbrinjavanjem organskog otpada i to nas veoma raduje da se broj kompostera poveća jer su količine organskog otpada sve veće i potrebe za zbrinjavnjem samo se povećavaju a to je ujedno i naša obaveza.

Koje sve vrste otpada mogu da se u industrijskim uslovima prerađuju u kompost, i da li se ovaj proces razlikuje od kompostiranja u kućnim uslovima? Na koji način se kontroliše kvalitet komposta i šta je najveći izazov u njegovoj preradi?

Kompostiranje kao proces razlaganja bio/organskog otpada je u suštini isti da li se radi o kućnim uslovima ili na većim postrojenjima za kompostiranje. Moraju se ispoštavati neki osnovni principi kao prvo nisu svi materijali pogodni za kompostiranje,temperatura,vlažnost,aeracija i najvažnije je odnos C/N(ugljenik/azot)kompostiranjem morate dobiti proizvod koji mora ispunjavati kvalitetne standarde da bi se mogao ponuditi tržištu.

Da li postoji mogućnost saradnje sa komunalnim preduzećima u smislu preuzimanja biorazgradivog otpada iz komunalnog otpada? Da li je sortiranje ovakvog otpada moguće i koja je perspektiva razvoja kompostiranja u komunalnom sektoru?

Za sada, koliko mi znamo, ne postoji ova aktivnost kod komunalnog sektora, osim nekog početka u Subotici. Odvajanje organskog otpada i početak kompostiranja,trebalo bi da u projektima kod otvaranja novih deponija ili već postojećih se više obrati pažnja sistemu odvajanja organksog otpada, i postavljanja opreme. Mi smo spremni da zajedno sa našim partnerima iz EU uvek pomognemo oko uspostavljanja ovakvih sistema.

EKO SERVIS je i punopravni član ECN NETWORK (Evropske mreže proizvođača komposta i bio gasnih postrojenja) gde aktivno učestvujemo u svim aktivnostima naručito kod standardizacije komposta kao opleminjivača tla po najnovijim standardima EU koje će mo implementirati i kod nas, otvoreni smo za saradnju sa svim privatnim i državnim institucijama u pomoći oko kontakta,promocija razvoja sistema razdvajanja organskog/bio otpada i daljkeg procesa zbrinjvanja, te ih ovim putem i pozivamo sve zainteresovane za sve vidove saradnje.

reciklaza.biz

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име