20.1 C
Novi Sad
уторак, 25 јуна, 2024

Akademija inženjerskih nauka Srbije zabrinuta zbog trajnih negativnih posledica projekta Jadar na životnu sredinu

Vlada Srbije odlučila se da podrži projekat Jadar, kompanije Rio Tinto koji podrazumeva eksploataciju i preradu jadarita, bez nezavisnih analiza i studije opravdanosti, koja bi na jednoj popisala sve troškove i sve dobiti ove investicije, zbog čega postoji rizik od mogućih drastično štetnih posledica po državu Srbiju, poručila je Akademija inženjerskih nauka Srbije, koja okuplja skoro 260 inženjera iz Srbije i inostranstva.

Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) izrazila je veliku zabrinutost zbog trajnih negativnih posledica koje će prouzrokovati realizacija projekta Jadar na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji. Projekat, inače, izaziva stalne proteste građana.

AINS je svoje mišljenje detajno obrazložlo u dokumentu pod nazivom stav Akademije inženjerskih nauka Srbije o realizaciji Prostornog plana posebne namene za eksploataciju i preradu minerala jadarita.

Još dva koraka do otvaranja rudnika

AINS ukazuje da su pred projektom Jadar još dve značajne stepenice: saglasnost na Studiju procene uticaja na životnu sredinu projekta Jadar i odobravanje idejnog projekta (idejnih projekata) od strane revizione komisije.

Imajući u vidu opredeljenja i aktivnosti podrške državnih organa realizaciji projekta Jadar, veoma je upitno da li se može očekivati da napred definisane saglasnosti i odobrenja budu doneta nezavisno i nepristrasno, poručuje se u dokumentu.

Ključne poruke AINS-a:

  • Država Srbija će radi realizacije projekta Jadar uložiti značajna sredstva u sektoru infrastrukture i saobraćaja, o kojima nema detaljijih javnih podataka.
  • Realizacija projekta Jadar vodi ka degradaciji predela doline Jadra i ugrožavanja primarnih prirodnih resursa: zemljišta, šuma, voda i originalnog biodiverziteta.
  • U podzemlju doline Jadra nalazi se značajne rezerve podzemnih voda u Srbiji, a predviđenim rudarskim aktivnostima dovodi se u realan i visok rizik od zagađenja.
  • Česta je pojava destruktivnih bujičnih poplava Jadra, tako da je nemoguće garantovati zaštitu od probijanja nasipa, razaranja deponija, zagađenja doline Jadra i transporta polutanata do toka Save, zatim nizvodno do Šapca i Beograda.
  • Planirane deponije u priobalju potoka Korenita i reke Jadar, zapremine više miliona kubika, sa ogromnim količinama jedinjenja arsena, nikla, kadmijuma i olova, predstavljaju realnu opasnost za kvalitet podzemnih i površinskih voda.
  • Procedura izrade Strateške procene uticaja na životnu sredinu dala je kao rezultat izveštaj koji ne ispunjava kriterijume nepristrasnosti i nezavisnosti u primeni obavezujućeg načela održivog razvoja.
  • Prostorni plan posebne namene projekta Jadar predaje najmanje 1.000 hektara u ruke kompanije Rio Tinto, trajno iseljavajući poljoprivredno stanovništvo i ukidajući potencijale budućeg razvoja zelene poljoprivrede i zdrave hrane u regionu.

Zorana Mihajlović: tvrdnje AINS-a nisu zasnovane na činjenicama

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike rekla je da tvrdnje AINS-a nisu zasnovane na činjenicama i studijama, kao i da država neće doneti nijednu odluku u vezi s projektom Jadar koja bi za posledicu imala narušavanje životne sredine i zdravlja ljudi.

„Veoma sam začuđena javno iznetim tvrdnjama Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) o potencijalnom prisustvu urana u jadaritu, s obzirom na to da mogu samo da doprinesu uzbunjivanju javnosti i unošenju zabrinutosti kod građanki i građana, a da pritom nemaju potkrepljenje u dostupnim elaboratima, studijama i rezultatima geoloških istraživanja“, izjavila je ona.

Mihajlović je podsetila da je firma Rio Sava Exploration uzorkovala oko 2.000 proba u cilju izvođenja hemijskih analiza i nije utvrđen povišen sadržaj radioaktivnih elemenata.


AINS: rizik od prirodnih izvora radioaktivnih zračenja

AINS ističe da Strateškoj odluci Vlade Srbije o podršci realizaciji projekta donetoj 2017. godine, nisu prethodile odgovarajuće, nezavisne stručne analize na nacionalnom nivou. Istovremeno, dodaju, država je predvidela da u podršku projektu uloži značajna sredstva u sektoru infrastrukture i saobraćaja.

Realizacija projekta Jadar će, na pomenutoj lokaciji, u svemu u skladu sa potrebama i projektima investitora, izazvati šire društvene posledice i sprečiti potencijalni razvoj zelene poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane u regionu, navodi se u dokumentu.

Projekat Jadar, smatraju inženjeri, nije projekat proizvodnje „zelenog litijuma“. Perspektiva plasmana litijum karbonata nije zagarantovana, već je pred velikim izazovima zbog novih alternativnih tehnoloških rešenja, piše u dokumentu, i dodaje se da ovaj projekat prvenstveno predstavlja rudarsko-hemijski kompleks proizvodnje borata, koji ima stabilnu perspektivu zasnovanu na dispergovanoj tražnji, velikom broju proizvoda i iskustvu Rio Tinta.

„Realizacija projekta Jadar potencijalno nosi rizik od prirodnih izvora radioaktivnih zračenja, o čemu nema informacija. Ova osetljiva i visoko rizična problematika potpuno je zanemarena u procesu analize i odobravanja Prostornog plana posebne namene projekta Jadar“, navodi se u stavu AINS-a.

Država se , kako se ističe, obavezuje da pomaže realizaciju projekta Jadar infrastrukturnim ulaganjima, a da nije poznato da li je izradila studiju opravdanosti koja bi, sa jedne strane, definisala državne projekte infrastrukturne podrške, njihova ulaganja i troškove, uključiv i vrednost prenamene zemljišta, a sa druge strane različite oblike državne dobiti u budućnosti, uz definisanje potencijalnih gubitaka.

„Odlučivanje bez podrobnih odgovarajućih tehnoekonomskih studija nosi rizik mogućih drastično štetnih posledica po državu Srbiju“, zaključuje se u stavu Akademije inženjerskih nauka Srbije.

 

balkangreenenergynews

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име