35 C
Novi Sad
четвртак, 18 јула, 2024

Divlje deponije u Srbiji – to je nekultura

U Srbiji i dalje ne postoji sistemsko rešenje za problem komunalnog otpada, a pritom na sve strane niču divlje deponije. Organizacija „Eko straža“ pokušava da se bori sa tim problemom.

„Dolazim zato što se nadam da ćemo probuditi svest ljudima i da će se bar malkice pokrenuti“, kaže nam jedna od učesnica akcije čišćenja divlje deponije u Kragujevcu. Akciju je pokrenula organizacija „Eko straža“, a volonteri su iz šume očistili najrazličitije vrste otpada, od obuće i stakla, do električnih aparata.

Prema Zakonu o upravljanju otpadom, deponije u Srbiji u nadležnosti su opština. Evidentno je, međutim, da građani masovno krše zakon. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Srbiji ima oko 2.300 divljih deponija.

„U principu se te divlje deponije i ne čiste, i osim što su popisane za njih ne postoji nikakav plan“, kaže za DW Bojan Simišić iz „Eko straže“. „Nesavesni građani nastavljaju da prljaju i retko kad se desi da neko bude procesuiran za bilo kakav vid zagađenja životne sredine, pogotovo za smeće. Pritom naši zakon čak i nisu loši, problem je njihovo sprovođenje“, ukazuje Simišić.

Zavrni rukave!

DW je analizirao podatke o karakteristikama divljih deponija koje je Agencija putem mobilne aplikacije „Ukloni divlju deponiju“ uz pomoć građana i lokalnih samouprava prikupila. Na jugu Srbije uglavnom se radi o manjim deponijama na kojima se nalazi nekoliko tona smeća, dok su u Vojvodini neke od deponija na površini i od desetak kvadratnih kilometara. Takođe, svaka četvrta deponija nalazi se u blizini naselja i reka. Stanovništvu koje tu živi zato prete najezde miševa i pacova, a postoji i stalna opasnost od širenja zaraznih bolesti.

Organizacija „Eko Straža“ do sada je četiri puta organizovala akcije „Zavrni rukave“, tokom koje su na više od 40 lokacija u Srbiji čistili divlje deponije. U tim akcijama učestvovalo je više hiljada građana, a počišćeno je na stotine divljih deponija.

„U zadnje vreme potreba je baš velika, pošto je situacija što se tiče odlaganja smeća baš loša“, kaže nam jedan od učesnika akcije u Kragujevcu. I poručuje: „Ovo nije odlaganje smeća – ovo je nekultura!“

DW

Najnovije
Možda bi Vas interesovalo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име